Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2007 13:06 - Глаукома
Автор: le4enie Категория: Други   
Прочетен: 11287 Коментари: 2 Гласове:
0



Глаукома

• От това тежко заболяване страдат хора, които са навършили 40 години
• Замъгленото зрение е признак за глаукома

Глаукомата е най-разпространеното очно заболяване. Отчитайки незабележимото развитие на болестта, може да се предполага, че много хора страдат от нея, без дори да подозират. След дегенерация на жълтото петно и на катарактата, глаукомата е трета причина за ослепяване.

Кратка справка
• Глаукомата е хронично заболяване на очите, при което се повишава налягането в окото и по този начин се уврежда зрителният нерв. Слепотата, предизвикана от глаукома, е с необратим характер, защото умира зрителният нерв, който не може да бъде възстановен. Да се върне зрението на ослепял от глаукома е невъзможно.
Основният симптом при възникването на глаукома е повишеното вътрешно налягане в окото. Особена опасност за това заболяване е фактът, че то протича без симптоми, а диагнозата се открива случайно. Постоянното очно налягане определя равновесието между количеството изработвана в окото течност и тази, която изтича навън.

Очното налягане може да се повиши поради две основни причини.
1. Течността, която се образува вътре в окото, е в по-голямо количество от нормалното.
2. Нарушено е извеждането на тази течност и се налага да се използва дренажна система.

Признаци за началото на глаукома
1. Замъглено зрение, поява на паяжина пред очите.
2. Поява на цветни кръгове, които приличат на тези на дъгата, особено когато се погледне към светеща лампа.
3. Чувство за дискомфорт в окото, усещането за тежест и за напрежение.
4. Усещане за незначителна, режеща болка в окото.
5. Влошена видимост по тъмно.
6. Незначителни болки около очите.

Специалистите на в. “Доктор”, коментират
КАКВО СЕ ПРЕПОРЪЧВА ПРОТИВ ЗАБОЛЯВАНЕТО
• За да се открие глаукомата, всички хора, след като навършат 40 години, трябва поне веднъж да си правят профилактичен преглед при офталмолога. Необходима е особена бдителност от страна на хората, които са имали роднини с глаукома.
• Най-важното при това заболяване е самоконтролът. Борбата с глаукомата е активен лечебен процес не само от страна на лекаря, но и от страна на пациента. Става въпрос за заболяване, при което загубата на време е равнозначна на ослепяване.
• Разбира се, глаукомата трябва да се лекува само от специалисти, но и народната медицина никога няма да навреди.
• Задължително се лекува запекът, защото усилието при сериозен запек може да предизвика опасно очно налягане.
• За подобряване на кръвообращението в очите и за успокояване на зрителния нерв е полезно поне веднъж през деня да се пие отвара от листа на коприва.
• Сред средствата от растителен произход, които нормализират обмяната на веществата в очните тъкани, е женшенът. Настойка от него се взема три пъти на ден по една супена лъжица на гладно.
• Болните от глаукома трябва да дадат предимство на млечно-растителната диета.
• Бъдете мобилни. Ако работата ви е свързана с продължително седене на едно място, разхождайте се на чист въздух поне половин час преди работа и още толкова след това.
• Методите за лечение на глаукомата постоянно се усъвършенстват, непрекъснато се появяват нови лекарства. Задачата на болния от глаукома е редовно да проверява състоянието на очите си, да спазва точността при слагането на капки и да се консултира със своя лекар поне веднъж в годината.

И КАКВО НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА
Самолечението на очите е категорично забранено
• Съществува определена наследствена предразположеност към глаукомата, но това съвсем не значи, че наследниците ще реализират болестта. Голяма роля при възникване на заболяването имат провокиращите фактори: нервните напрежения, стресовите ситуации, преумората и т. н.
• Самолечението при глаукома е категорично забранено. Никакви медикаментозни терапии, диети, хранителни добавки и упражнения не могат да заменят лекарственото или хирургичното лечение, предвидено от офталмолог.
• Трябва да се помни, че острият пристъп на скритата глаукома често имитира мигрена, болки в зъба, остро стомашно заболяване, менингит и грип, но рядко се открива истинската диагноза.
• За щастие глаукомата рядко променя обичайния стереотип на живота на пациента. Затова тези, които са застрашени от такова заболяване, не трябва да се товарят с тежка физическа работа или да работят в легнало положение с главата надолу.
• При глаукома трябва да се ограничи приемането на течности - около един литър за деня и то по време на хранене е напълно достатъчен. Голямото количество изпита вода може да доведе до отоци и да предизвика повишаване на кръвното налягане. Не бива да се ядат продукти, които предизвикват силна жажда.
• При глаукома не трябва да си пие силен чай, натурално кафе, голямо количество шоколад. Те отделят адреналин, а това е вредно за очите. Бирата е категорично противопоказана, алкохолът в по-големи количества - също.
• Добре е да се избягват всякакви прегрявания на тялото (слънчеви бани, сауна, гореща вана). Тези, които през лятото ходят на вилата, не трябва да работят тежък физически труд под яркото слънце.
• Не е желателно болните от глаукома да се къпят в студена вода, защото това води до спазми на кръвоносните съдове, което от своя страна затруднява кръвообращението.
• Не е желателно да се остава дълго време на тъмно място. В тъмнината зениците се разширяват и започват да затрудняват отичането на камерната влага от очите.
• Задължително се следи за нормалната работа на стомашно-чревния тракт, за да не се допусне запек.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rossizoran - Благодаря ти. Приятелят ми, който е ...
03.08.2007 13:49
Благодаря ти.Приятелят ми,който е на 54 години се притеснява от ази болест.Имал в рода си бабаукоято ослепяла от това.Полезно ми беше това,което си публикувала,за да преценя дали той си внушава или има сериозно основание.Лекар му мери очното налягане и казва,че е в нормите.Изписани са му някакви капки и все си ги слага.Ще му приготвя отвара от коприва.благодаря ти.
цитирай
2. zari - Навременен блогар и ценен съветник сте
03.08.2007 14:30
в тези болни времена и при този болен народ! Господ да Ви дава здраве!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: le4enie
Категория: Други
Прочетен: 106811
Постинги: 6
Коментари: 29
Гласове: 62
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930