Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2007 12:16 - Мигрената
Автор: le4enie Категория: Други   
Прочетен: 1342 Коментари: 0 Гласове:
0



Мигрената е определени тип хронично главоболие, от което страдат много жени по света. В България такива оплаквания имат 8% от жените и 1,3% от мъжете. В другите европейски страни съотношението на страдащите от мигрена е почти същото
image

Отговор на десетте най-важни въпроса за мигрената дава д-р Диб от парижката болница "Питие Салпетриер“ пред специализирания интернет сайт Л"Интернот.

Какво е мигрената?

Мигрената представлява периодични пристъпи на главоболие. Всеки път болките се усещат на едно и също място- в едното или двете полукълба на мозъка, слепоочията пулсират, често придружени с повдигане, понякога и с повръщане. Светлината и шума стават непоносими.


Какви са причините?

Причината за мигрената още не известна на медицината. Все пак са установени фактори, които предизвикват пристъпа на главоболие. Това са някой храни, като шоколада и млечните продукти, стресовите ситуации, умората. Други фактори са свързани с ритъма на живот- недоспиване, смяна на сезоните, тютюнопушенето. Хормоните също могат да предизвикат нов пристъп на мигрена.

Хормоните ли са причината, поради която повече жени, отколкото мъже страдат от мигрена?

Нивото на естроген, женският полов хормон, оказва влияние на артериите и оттам и на появата на мигрена. Интересното е, че другият женски хормон, прогестерона, намалява налягането в артериите. Тъй като нивото на прогестерон е най-високо по време на бременността, в рамките на шегата може да се каже, че жените трябва винаги да са бременни, за да не страдат от мигрена.

При някои жени, именно заради естрогена, пристъпите на мигрена се появяват около менструацията.

Кога да се посъветваме с лекар?

Към лекар трябва да се обърнете в случай, че традиционните болкоуспокояващи не подействат в рамките на два часа или главоболието е толкова силно, че пречи на нормалната ви работа. Трябва да се консултирате с лекар и в случаите, когато в рамките на месец сте взели повече от пет-шест пъти хапчета за глава.

Към какъв лекар трябва да се насочим?

При всички случаи трябва да се обърнете първо към личния си лекар, който да ви даде направление за невролог. С негова помощ ще ви бъде предписано адекватно лечение.

Как се лекува пристъп на мигрена?

Пристъпът на мигрена се дължи на последователно свиване и разширяване на артериите. За лекуване на мигрената се използват препарати, които предизвикват свиване на разширените мозъчни съдове, понякога в комбинация с транквилизатори. Заедно с медикаментозното лечение, трябва да си осигурите и пълна тишина и тъмнина, за да намалите външните дразнители.

Наследствена болест ли е мигрената?

При голяма част от случаите за появата на мигрена има наследствена обусловеност. Това обаче не означава, че се наследява същата честота и сила на пристъпите.

Помага ли алтернативната медицина за лечение на мигрената?

При някои видове мигрена тези видове лечение могат да имат ефект, особено, ако се отнася за главоболие, причинено от мускулно напрежение и стрес.

Вярно ли е, че анти-депресантите имат положителен ефект при страдащите от мигрена?

Мигрената е от болестите, които могат да имат и психологическа причина за поява. Изследванията показват, че някои анти-депресанти облекчават симптомите на някои видове мигрена,но това се дължи по-скоро на болкоуспокояващият им ефект, защото всички лекарства имат няколко механизма на действие.

Може ли мигрената да се излекува напълно?

Не можем да говорим за пълно излекуване на тази болест, защото не познаваме причинителите й. Има спонтанни периоди на подобряване на състоянието, но никога не се знае кога ще настъпи следващият пристъп.


Тагове:   Мигрената,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: le4enie
Категория: Други
Прочетен: 106629
Постинги: 6
Коментари: 29
Гласове: 62
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031